Λησμονημένα και Αξέχαστα

Λησμονημένα και Αξέχαστα
Το δικό μου κεφαλοχώρι, η Καρυά, είναι στην ορεινή Λευκάδα. Εκτός από το καλό κρασί που παράγει -μαύρο και κεροπάτι από βαρτζαμί και μοσχάτο σταφύλι- που η γεύση του είναι ανεπανάληπτη, βγάζει και χρυσοχέρες γυναίκες, που φτιάχνουν τα πιο ωραία εργόχειρα, όπως τα υφαντά του αργαλειού και τα μοναδικά κεντήματα με τη σταυροβελονιά και το ψαθάκι. Επίσης η Καρυά βγάζει πολλούς και καλούς γλωσσοπλάστες, που διηγούνται ωραίες και νόστιμες ιστορίες που κάνουν τον ακροατή να ξεχνάει όλες τις τυχόν αγκούσες του. Το Θείο αυτό δώρο που έδωσε η φύση στο ως άνω χωριό είναι ανεξήγητο. Κάποιοι λένε πως είναι από τα δροσερά και πλατύφυλλα πλατάνια της ωραίας μας πλατείας. Άλλοι λένε πως είναι το δροσερό νερό από την πάνω και την κάτω βρύση. Όπως και να ’χει, οι επισκέπτες που έρχονταν και έρχονται στο χωριό μας, με βουλιμία ακούνε τις νόστιμες ιστορίες που διηγούνται προπαντός οι πιο μεγάλοι. Η συνέχεια στο βιβλίο...

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Σταύρακας Ανδρέας

Σταύρακας Ανδρέας

Ο Αντρέας Σταύρακας γεννήθηκε στην Καρυά, της Λευκάδας το 1932. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο μέχρι την τέταρτη τάξη και συνέχισε στην πρώτη τάξη του οκταταξίου γυμνασίου. Στην ηλικία των δέκα ετών, έχασε τον πατέρα του και από πολύ μικρός ανέλαβε την προστασία της μητέρας και της αδερφής του. Τα δύσκολα χρόνια της κατοχής του 1941 -1944 δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει το σχολείο, έτσι έμεινε κοντά στο θείο του κι έμαθε την τέχνη του βαρελά. Στα δεκαπέντε του χρόνια άνοιξε το δικό του μαγαζί και το 1954 έκανε μια μικρή βιοτεχνία ξυλείας στην Λευκάδα, Εκεί παντρεύτηκε την αγαπημένη του Κωνσταντίνα, απέκτησε τρία παιδιά και ζει την υπόλοιπη ζωή του. Με τα χρόνια η μικρή βιοτεχνία εξελίχθηκε σε ένα πρότυπο για τα δεδομένα της επαρχίας, εργοστάσιο.

Παρότι η ενασχόλησή του με το «γράψιμο» ξεκίνησε από μικρή ηλικία, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Τα περασμένα και τα Τωρινά», εκδόθηκε το 2010. Τα τελευταία χρόνια γράφει διηγήματα, ξεδιπλώνοντας τις αναμνήσεις του παρελθόντος από το αγαπημένο του χωριό.

  • 15,00€