Ο Νικόλαος Ι. Σταυρόπουλος γεννήθηκε στην Κάτω Μέλπεια, ένα μικρό χωρίο της Μεσσηνίας, από γονείς βιοπαλαιστές. Εκεί έζησε και τα παιδικά του χρόνια, δουλεύοντας μαζί τους, στο λιομάζωμα και στην καλλιέργεια των χωραφιών τους, στο χασάπικο αλλά και στο σφαγείο, στο εμπόριο δερμάτων και ξηρών καρπών αλλά κυρίως στην ταβέρνα που διατηρούσαν στο χωριό. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά από τη θητεία του στο στρατό και τα αγροτικά ιατρεία, έγινε Χειρουργός Ουρολόγος. Πήρε τον τίτλο του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μετεκπαίδευση στο εξωτερικό με υποτροφία του ΙΚΥ.
Στη διάρκεια της ειδικότητας υπήρξε συν-συγραφέας σε δύο επιστημονικά βιβλία: Όγκοι του νεφρού, Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη,1994 και Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στην Ουρολογία, Εκδόσεις Λύχνος, 1996. Συμμετείχε επίσης στην συγγραφή του βιβλίου Στοιχεία Νεφρικής Φυσιολογίας, Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδη, 1994.
Η αγάπη του για τον τόπο του τον έκανε να γυρίσει στην Καλαμάτα, στα πάτρια εδάφη, όπου άνοιξε το ιδιωτικό του Ιατρείο και συνεχίζει ακόμα να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να προσφέρει το καλύτερο στους ασθενείς του.
Διετέλεσε Νομαρχιακός σύμβουλος, για 2 τετραετίες, ασχολούμενος με τα κοινά του τόπου του και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου για πολλά χρόνια.
Είναι παντρεμένος με έναν υπέροχο άνθρωπο και καταπληκτική σύντροφό και έχει τρία αγόρια.
Βρίσκεται μόνιμα σε κίνηση και αναζητήσεις, με ιδιαίτερη αγάπη για το διάβασμα. Εκτός από τα ιατρικά συγγράμματα και περιοδικά που διαβάζει, για να ενημερώνεται για τη δουλειά του, φροντίζοντας έτσι τους ασθενείς του και το «ζην», αφιερώνει πολύ χρόνο στη μελέτη των Αρχαίων Ελλήνων Φιλοσόφων, των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας και των σύγχρονων συγγραφέων βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης, αυτοβελτίωσης και ηγεσίας, αναζητώντας το «ευ ζην».
Πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος είναι φτιαγμένος για το καλό και προικισμένος από το Θεό με ικανότητες για να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Πιστεύει ότι όλοι μπορούν, αρκεί να το πιστέψουν και να δουλέψουν.