Η Ελπίδα Μανιάτη-Σίτα γεννήθηκε στην Άρτα. Σπούδασε ελεύθερο σχέδιο και ιστορία Τέχνης. Αποφοίτησε με «CERTIFICATE» από τη Σχολή Καλών Τεχνών της «A.B.C. DE PARIS» καθώς και από το ΠΡΟΤΥΠΟΝ ΣΠΟΔΑΣΤΗΡΙΟΝ της σχολής «M.O.D.E.». Ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ» Δυτικής Αθήνας. Εκπρόσωπος του «ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ-ΕΚΔΟΣΕΩΝ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από το σύνδεσμο εκδοτών Βορείου Ελλάδας. Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» της Βαυαρίας (In Munchen Deutschland) με θέμα: «ΕΛΛΑΔΑ χθες σήμερα αύριο», απέσπασε βραβείο. Λογοτεχνικό και Εικαστικό της έργο, έτυχε τιμητικών διακρίσεων και βραβείων.
Διετέλεσε αρθρογράφος στο περιοδικό: «ΤΕΧΝΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Για το λογοτεχνικό-εικαστικό της έργο, έγραψαν ευμενείς κριτικές, Ακαδημαϊκοί, ιστορικοί τέχνης, πολιτικοί, Δήμαρχοι, Δημοσιογράφοι και άλλοι. Βρίσκεται δε: Σε Μουσεία, Δήμους, στη Βουλή των Ελλήνων, πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα, στο εξωτερικό, όπως: Στη Δημοτική Πινακοθήκη ΑΡΤΑΣ «Γιάννης Μόραλης».
Στο Μουσείο ΑΘΗΝΩΝ «Βούρου Ευταξία». Στην Ιερά ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΤΑΣ.
Στα Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ. Στη Ριλάρειο ιερατική σχολή «ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ».
Στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ «ΑΘΗΝΑ». Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άρτας. Στο Δημαρχείο Άρτας. Στο Μουσείο Μπενάκη Αθηνών. Στο Δημαρχείο «Αιγάλεω». Στον Πολιτιστικό φορέα «Αμφικτυονία» Θεσσαλονίκης. Στον Καλλιτεχνικό Πνευματικό Σύλλογο Αιγάλεω. Στο Ωνάσειο ίδρυμα. Στο Σύλλογο Τέχνης και Πολιτισμού «Μόναχο». Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης. Στην «Κιβωτό του κόσμου» Αθήνα.
Στο Δημαρχείο Αρτέμιδας. Στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αιγάλεω. Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας. Σε εκπαιδευτικούς χώρους. Σε ιδιωτικές συλλογές και απανταχού του απόδημου ελληνισμού.