Η ΠΕΙΝΑ

Η ΠΕΙΝΑ

Η ΠΕΙΝΑ (ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ) - Μετάφραση: Εύμολπος 

Το απόλυτο αδιέξοδο, αυτό περιέγραψε ο Κνουτ Χάμσουν στην “Πείνα”. Την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει σώζοντας το κορμί και θυσιάζοντας την αξιοπρέπεια του! Οι ακραίες καταστάσεις απαιτούν μεγάλες αποφάσεις και όταν φτάνεις στο σημείο να πρέπει να διαλέξεις τον θάνατο ή την αξιοπρέπεια, τότε επιλέγεις να ζήσεις.

Η ιστορία διαδραματίζεται μέσα  σε τέσσερις μέρες στη Χριστιανία (Όσλο),  τέλη του 19ου αιώνα. Ο  ήρωας παλεύει  να επιβιώσει γράφοντας διάφορα άρθρα για εφημερίδες, τα οποία θα του επιτρέψουν να καλύψει τις βασικές  ανάγκες του . Ο Συγγραφέας  βάζει δίπλα στον ήρωα  την  συνείδηση του. Οι εσωτερικοί μονόλογοι, οι σκέψεις, “συνομιλούν” με το σώμα του ανώνυμου ήρωα. Δεν υπάρχει όμως τίποτα αυθαίρετο, τίποτα φτισιδομένο, διότι ο Χάμσουν ξέρει τι σημαίνει πείνα. Ο Συγγραφέας  οδηγεί τον ήρωα  στο τίποτα και στην απώλεια της πίστης.  Ο ήρωας του Χάμσουν απαλλάσσεται συστηματικά από κάθε είδους πίστη σε κάθε είδους σύστημα και τελικά, μέσω της πείνας την οποία επιβάλλει στον εαυτό του, φτάνει στο τίποτα.

Γράψτε μια αξιολόγηση

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
    Κακή           Καλή

Χάμσουν Κνουτ

Χάμσουν Κνουτ

O Κνουτ Χάμσουν, ψευδώνυμο του Κνουτ Πέντερσον, γεννήθηκε στο Γκάρμοστραετ που βρίσκεται κοντά στο Λομ το 1859 και πέθανε στο Νέρχελμ, κοντά στο Γκρίμσταντ το 1952. Νορβηγός μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1920). Υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία της νεορομαντικής εξέγερσης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και πέτυχε με το έργο του να ανακόψει την τάση προς τον έντονο νατουραλισμό στο μυθιστόρημα, όπου και διακρίθηκε. Γόνος αγροτικής οικογένειας έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια σ’ ένα ψαροχώρι στο Χάμαρεϊ του Νόρλαντ, υπό την τυραννική επίβλεψη του θείου του. Σε ηλικία 15 ετών άρχισε τη μεγάλη περιπλάνησή του διασχίζοντας τη Νορβηγία και ασκώντας διάφορα επαγγέλματα. Με τον ίδιο τρόπο περιπλανήθηκε δύο φορές στις ΗΠΑ (Β. Ντακότα, 1882, Σικάγο, 1886). Τα χρόνια αυτά ουσιαστικά φυτοζωούσε, ενώ παράλληλα διάβαζε πολύ. Το 1888 επέστρεψε στην Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη, όπου εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ιδιωτικός δάσκαλος. Με το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά του «Η πείνα» (1890), πάνω στη στέρηση, την αποξένωση αλλά και τις εσωτερικές ψυχικές παρορμήσεις, έγινε ευρύτερα γνωστός, και την ίδια επιτυχία γνώρισαν όλα τα επόμενα μυθιστορήματά του. Μετά την απονομή του βραβείου Νόμπελ, το 1920, κλείστηκε στον εαυτό του, προσπαθώντας να αφοσιωθεί στη συγγραφή. Ωστόσο, το όνομά του αμαυρώθηκε, τη δεκαετία του ’30, καθώς υπό την επίδραση της συμπάθειας που έτρεφε προς τον Νίτσε και τους Γερμανούς και του έντονου αντισημιτισμού του, εξέφρασε ανοιχτά την υποστήριξή του προς τον Χίτλερ -παρόλο που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι τα αισθήματά του ήταν περισσότερο αντιβρετανικά και λιγότερο φιλοχιτλερικά-, τάχθηκε υπέρ του εθνικοσοσιαλισμού και απομονώθηκε από τους συμπατριώτες του. Μετά τον Βʹ Παγκόσμιο Πόλεμο παραπέμφθηκε σε δίκη, εγκλείστηκε σε ψυχιατρείο, αντί να φυλακιστεί, και τα περιουσιακά του στοιχεία κατασχέθηκαν. Πέθανε πάμπτωχος το 1952. Μετά το θάνατό του, η μνήμη του Χάμσουν αποκαταστάθηκε και σήμερα συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους σύγχρονους συγγραφείς.

  • Συγγραφέας: Χάμσουν Κνουτ
  • Κωδικός Βιβλίου: os679
  • Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
  • 14,00€